SHOUT HERE

07 September 2012

Tuhan...Aku hanya manusia

Allahu rabbi,

Semua manusia ingin berubah kepada yang lebih baik. Aku juga ingin berubah dan bertahan dalam perubahanku.  Begitulah fitrah seorang manusia yang mahukan kehidupan yang baik, diredhai dan selalu berada dalam kasih sayang Allah. Sejahat manapun insan itu, sampai masanya dia pasti mendambakan fitrah asalnya iaitu Islam. 


Sekiranya seorang insan itu ingin kembali kepada Allah, dia tidak perlu perantara. Siapapun dia, apa jua keturunnya, siapapun datuk atau neneknya, di mana pun asalnya, sejahat manapun dia...jika dia ingin kembali kepada Allah, tiada siapa yang boleh menghalangnya. Ikrimah anak kepada Abu Jahal telah menjadi sahabat Nabi yang dekat walaupun dia pernah bersama-sama bapanya menentang Nabi SAW. Saidina Umar Al Khattab juga pernah berniat untuk membunuh Nabi SAW, namun semua itu berubah apabila cahaya Iman masuk ke hati. Penentang menjadi pembela.

Hanyatilah kalam Allah dalam surah An Nisa', ayat 100.

"Berubahkah aku hanya bila ada sesuatu...? Dan apabila sesuatu itu tidak dapat aku perolehi, maka aku pulang kepada sikapku sebelum aku berubah. Mudah berubah lagi dalam sekejap."

Betapa besarnya mujahadah untuk bertahan dalam perubahan. Apa yang akan menjadikan kita bertahan dalam perubahan ialah apabila perubahan itu diringi dengan hati yang IKHLAS. Ikhlas beerti seseorang itu tetap istiqamah apabila dia kehilangan apa yang dikejar atau dihajatinya. Sahabat-sahabat, jangan berputus asa dalam berhijrah. Biarlah kita selalu terkenang akan dosa yang silam agar kita tidak jemu untuk terus bertaubat. Jangan kita kenang amalan baik kita yang lalu, kerana itu akan membuatkan kita menjadi leka.

Allah tahu kita seorang manusia. Dia tahu bahawa kita bukannya malaikat. Dia juga sangat tahu bahawa kita tidak terlepas dari melakukan kesalahan walaupun ia berulang kali. Kerana Dia yang menciptakan kita. Sebab itu dia buka pintu taubat-Nya seluas-seluasnya pagi dan petang. Jangan berputus asa sehingga Allah menjemput kita. Biarlah kita mati dalam perubahan daripada mati dalam keadaan terus melakukan dosa.

Aku mahu berubah.0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow my page

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls