SHOUT HERE

30 August 2011

ALLAHUAKHBAR3x: Operasi PEMBONGKARAN IDENTITI 'Sitt Al Wuzara' BERJAYA!!!

Allah S.W.T berfirman dalam surah Ali Imran;
"Orang-orang kafir itu membuat tipu daya, dan Allah membalas tipu daya mereka itu. Dan Allah sebaik-baik pembalas tipu daya" (Ayat:54)

Akhirnya, seperti yang telah dijanjikan oleh page 'PENDEDAHAN ESKLUSIF-SIAPA SEBENAR SITT AL WUZARA' di laman Facebook, wajah sebenar individu yang bertanggungjawab dalam membuat blog khas untuk menghina Allah, Rasulullah S.A.W dan Islam telah dibongkar.

Seperti yang ditunjukkan dalam page tersebut inilah orangnya,

*Menurut page tersebut, inilah individu yang yang dikenali sebagai Sitt Al Wuzara @ ADLIN BINTI ABDUL JALIL
Lihat kuku yang ada pada gambar di atas kemudia lihat wajah yang berambut perang di bawah.Itulah hadiah dari mereka buat ummat Islam bersempena dengan Aidilfitri ini. Segala butiran terperinci ada di sini Pendedahan esklusif siapa sebenar 'sitt al wuzara'.

Bagi mereka yang mengikuti perkembangan operasi pembongkaran ini, kumpulan yang bergelar Gaysec, Anonymous dan KID-CSI TEAM merupakan hackers. Ucapan tahniah buat kumpulan ini atas kejayaan dan kemenangan mereka dalam mengalahkan golongan yang menghina Islam. May Allah bless us...
28 August 2011

Ia akan pergi jauh...apakah aku akan menemuinya lagi?

Aku lihat Ramadan dari kejauhan....

Lalu ku sapa ia," Hendak kemana? "


Dengan lembut ia berkata,

" Maaf, aku harus pergi, mungkin lama. Tolong sampaikan pesanku untuk orang yang bernama Mukmin. Ajaklah Sabar untuk menemani hari-hari dukanya, peluklah Istiqamah saat dia kelelahan dalam perjalanan Taqwa. Itupun Syawal ..ia sudah tiba. ".

Ku lihat Ramadan pergi ... jauh........


'Ya Allah, apakah aku akan berjumpa lagi dengannya ?


Kisah Pemuda Beribu-bapakan Babi

Nabi Musa adalah satu-satunya Nabi yang boleh bercakap terus dengan Allah S.W.T Setiap kali dia hendak bermunajat, Nabi Musa akan naik ke Bukit Tursina. Di atas bukit itulah dia akan bercakap dengan Allah. Nabi Musa sering bertanya dan Allah akan menjawab pada waktu itu juga. Inilah kelebihannya yang tidak ada pada nabi-nabi lain.


Suatu hari Nabi Musa telah bertanya kepada Allah. "Ya Allah, siapakah orang di syurga nanti yang akan berjiran dengan aku?".
Allah pun menjawab dengan mengatakan nama orang itu, kampung serta tempat tinggalnya. Setelah mendapat jawapan, Nabi Musa turun dari Bukit Tursina dan terus berjalan mengikut tempat yang diberitahu. Setelah beberapa hari di dalam perjalanan akhirnya sampai juga Nabi Musa ke tempat berkenaan.


Dengan pertolongan beberapa orang penduduk di situ, beliau berjaya bertemu dengan orang tersebut. Setelah memberi salam beliau dipersilakan masuk dan duduk di ruang tamu.
Tuan rumah itu tidak melayan Nabi Musa. Dia masuk ke dalam bilik dan melakukan sesuatu di dalam. Sebentar kemudian dia keluar sambil membawa seekor babi betina yang besar. Babi itu didukungnya dengan cermat. Nabi Musa terkejut melihatnya. "Apa hal ini?, kata Nabi Musa berbisik dalam hatinya penuh kehairanan.


Babi itu dibersihkan dan dimandikan dengan baik. Setelah itu babi itu dilap sampai kering serta dipeluk cium kemudian dihantar semula ke dalam bilik. Tidak lama kemudian dia keluar sekali lagi dengan membawa pula seekor babi jantan yang lebih besar. Babi itu juga dimandikan dan dibersihkan. Kemudian dilap hingga kering dan dipeluk serta cium dengan penuh kasih sayang. Babi itu kemudiannya dihantar semula ke bilik.


Selesai kerjanya barulah dia melayan Nabi Musa. "Wahai saudara! Apa agama kamu?". "Aku agama Tauhid", jawab pemuda itu iaitu agama Islam. "Habis, mengapa kamu membela babi? Kita tidak boleh berbuat begitu." Kata Nabi Musa.


"Wahai tuan hamba", kata pemuda itu. "Sebenarnya kedua babi itu adalah ibu-bapa kandungku. Oleh kerana mereka telah melakukan dosa yang besar, Allah telah menukarkan rupa mereka menjadi babi yang hodoh rupanya. Soal dosa mereka dengan Allah itu soal lain. Itu urusannya dengan Allah. Aku sebagai anaknya tetap melaksanakan kewajipanku sebagai anak. Hari-hari aku berbakti kepada kedua ibubapaku sepertimana yang tuan hamba lihat tadi. Walaupun rupa mereka sudah menjadi babi, aku tetap melaksanakan tugasku.", sambungnya.


"Setiap hari aku berdoa kepada Allah agar mereka diampunkan. Aku bermohon supaya Allah menukarkan wajah mereka menjadi manusia yang sebenar, tetapi Allah masih belum memakbulkan lagi.", tambah pemuda itu lagi.
Maka ketika itu juga Allah menurunkan wahyu kepada Nabi Musa a.s. 'Wahai Musa, inilah orang yang akan berjiran dengan kamu di Syurga nanti, hasil baktinya yang sangat tinggi kepada kedua ibubapanya. Ibubapanya yang sudah buruk dengan rupa babi pun dia berbakti juga. Oleh itu Kami naikkan maqamnya sebagai anak soleh disisi Kami."


Allah juga berfirman lagi yang bermaksud : "Oleh kerana dia telah berada di maqam anak yang soleh disisi Kami, maka Kami angkat doanya. Tempat kedua ibu-bapanya yang Kami sediakan di dalam neraka telah Kami pindahkan ke dalam syurga."


Itulah berkat anak yang soleh. Doa anak yang soleh dapat menebus dosa ibu-bapa yang akan masuk ke dalam neraka pindah ke syurga. Ini juga hendaklah dengan syarat dia berbakti kepada ibubapanya. Walaupun hingga ke peringkat rupa ayah dan ibunya seperti babi. Mudah-mudahan ibu-bapa kita mendapat tempat yang baik di akhirat kelak.


Walau bagaimana buruk sekali pun perangai kedua ibubapa kita itu bukan urusan kita, urusan kita ialah menjaga mereka dengan penuh kasih sayang sebagaimana mereka menjaga kita sewaktu kecil hingga dewasa.
Walau banyak mana sekali pun dosa yang mereka lakukan, itu juga bukan urusan kita, urusan kita ialah meminta ampun kepada Allah S.W.T supaya kedua ibubapa kita diampuni Allah S.W.T.
Doa anak yang soleh akan membantu kedua ibubapanya mendapat tempat yang baik di akhirat, inilah yang dinanti-nantikan oleh para ibubapa di alam kubur.


Erti sayang seorang anak kepada ibu dan bapanya bukan melalui hantaran wang ringgit, tetapi sayang seorang anak pada kedua ibubapanya ialah dengan doanya supaya kedua ibubapanya mendapat tempat yang terbaik di sisi Allah.
Untuk mengetahui lebih mendalam kisah alam akhirat sila dapatkan buku terbitan syarikat Nurulhas yang berjudul: BILA IZRAIL A.S. DATANG MEMANGGIL.

ISU DISENYAPKAN - PENGHARAMAN PEMAKAIAN TUDUNG DI IPTA/IPTS -


Isu pengharaman pemakaian tudung di IPTA dan IPTS di Malaysia. Ahli-ahli parlimen negara sudah mendapat kata sepakat bagi mengharamkan pemakaian tudung bagi pelajar wanita di IPTA dan IPTS di Malaysia ini berikutan dengan faktor-faktor kesihatan. Ini kerana pelajar-pelajar wanita yang memakai tudung ini didapati kurang mendapat prestasi yang agak cemerlang. Kenyataan ini juga disahkan oleh pakar-pakar di hospital selayang yang membuat kajian terperinci pemakaian tudung ini.

Mereka berkata tudung ini akan menyebabkan pengedaran udara yang kurang dan menyebabkan kepala yang melindungi otak akan menjadi kurang segar dan akan menjadikan otak mereka tidak aktif seperti pelajar-pelajar yang tidak memakai tudung. Jadi bagaimana isu ini boleh berlaku topik ini sengaja ditulis dan hanya disiarkan kecil sahaja di bahagian muka surat yang sekiranya tidak diteliti tidak akan nampak.

Adakah kerajaan Malaysia takut akan hal ini. Yang dulu begitu marah terhadap Singapura yang memberhentikan 2 orang murid perempuan kerana memakai tudung ke sekolah. Ape susah jadi dengan isu ini diam begitu sahaja. Sekarang ape sudah jadi paku dulang paku serpih mengata orang dia yang lebih. Sekarang Malaysia sanggup mengHARAMkan pemakaian tudung pihak JAKIM juga tidak dapat berbuat apa-apa dengan isu ini. Ini kerana semuanya terletak di tangan menteri-menteri di Malaysia.

Bagaimana pula dengan Dato Najib Razak yang selalu melaung-laungkan 'rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan', adakah beliau juga bersetuju dengan isu pengharaman pemakaian tudung ini. Jadi bagaimana seorang Pemimpin boleh setuju tentang pengharaman pemakaian tudung ini.

Bagi pihak Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). International Islamic University Malaysia (IIUM) juga hanya menunggu dan lihat sahaja apa yang akan terjadi. Universiti ini dahulu yang mewajibkan setiap pelajar wanitanya memakai tudung apabila memasuki kawasan universiti kini hanya mengambil endah tak endah sahaja mengapa MALAYSIA sekarang ini. MALAYSIA yang dulunya dikenali kerana agama rasminya adalah agama Islam. Kini boleh mengharamkan pemakaian tudung di Malaysia yang kita semua sudah maklum sebagai seorang wanita Islam wajib memakai tudung.

Isu ini sengaja tidak digembar-gemburkan agar tidak mahu berlaku kekecohan ataupun apa-apa reformasi. Pihak media massa seperti TV juga tidak mahu mengambil inisiatif bagi membetulkan semua ini. Adakah Malaysia sudah lemah..
Pihak menteri juga sudah mengeluarkan notis bagi pengharaman pemakaian tudung ini di semua IPTA dan IPTS dan juga akan menghantar notis ini ke sekolah-sekolah. Pihak menteri juga telah menyenaraikan beberapa jenis tudung yang haram dipakai sewaktu berada di dalam sekolah ataupun kawasan kampus antara jenis tudung yang tidak boleh dipakai ialah:-


1)TUDUNG SAJI;
2)TUDUNG PERIUK;
3)TUDUNG TERMOS;
4)TUDUNG CAT;

dan berbagai-bagai jenis TUDUNG BOTOL yang selalu menjadi permainan murid sekolah masih di dalam pemerhatian.

P/S : hahaha....gurau je....dah2x....p sambung wat keje…(^_^)22 Kewajipan seorang Isteri


1. Wajib bagi seorang isteri:

i. Merendahkan pandangan dan suara di hadapan suaminya.
Keterangan:

Isteri juga perlu menjaga kesantunan di hadapan suaminya. Inilah yang dikatakan merendahkan pandangan. Banyakkanlah menghadiahkan senyuman untuk suami bagi keharmonian rumahtangga.
Suami bagi si isteri bak ibarat ibu dan bapa bagi anak-anak. Isteri tidak boleh memarahi suaminya dengan menengkingnya.. isteri boleh nasihati suami dengan hikmah.


ii. Tidak berkhianat terhadap suaminya ketika ketiadaan suaminya, termasuklah hartanya.
Keterangan:
Khianat ini ada banyak caranya, contohnya si isteri membenarkan rakan lelaki sekerjanya menyentuh kulit tangannya, tak kurang juga mengadakan hubungan cinta atau hubungan sulit. Untuk harta suami pula ialah dengan tidak menjaga pemberian suaminya atau menghargainya.

iii. Menunaikan hajat suaminya (jika diminta oleh suami) biarpun di waktu sibuk atau susah (ditamsilkan oleh Rasulullah SAW, walaupun diatas belakang unta)
Keterangan:
Isteri masa kini ramai yang terpelajar, bahkan ada di antara mereka yang mendakwa suami di mahkamah kerana merogol mereka. Kejadian ini sepatutnya tidak berlaku.
Hubungan rumahtangga yang sepatutnya terjalin dengan kasih dan sayang. Ramai isteri seolah-olah merasakan suami tidak mempunyai hak untuk meminta perhubungan kelamin pada bila-bila suami minta.

iv. Meminta izin suami untuk keluar dari rumah. Kalau keluar rumah tanpa izin suami maka si siteri akan dilaknati malaikat sehinggalah si isteri itu kembali.
Keterangan:
Ibu bapa yang sayangkan anaknya akan segera bertanya dan meminta anak-anaknya memberitahu pergerakan arah tuju anak-anaknya. Begitulah keadaannya si suami. Sesungguhnya  duhai si isteri janganlah menafikan martabat suamimu itu.2 Nabi Muhammad SAW bersabda, maksudnya:
” Sunguh-sunguh meminta ampun untuk seorang isteri yang berbakti untuk suaminya iaitu oleh burung-burung di udara, ikan-ikan di dalam air dan malaikat di langit selama si isteri sentiasa berada di dalam keredaan suaminya. Dan sesiapa sahaja di kalangan isteri yang tidak berbakti kepada suaminya, maka ia mendapat laknat dari ALLAH dan malaikat serta semua makhluk di muka bumi.”

3. Sesiapa sahaja di kalangan isteri yang bermasam muka di hadapan suaminya, maka dia di dalam kemurkaan ALLAH sehingga dia dapat membuatkan suaminya gembira dan meredainya.

4. Saidatina Aishah r.a berkata: “Wahai kaum wanita! Seandainya kamu mengerti kewajipan terhadap suamimu, tentu seorang isteri dari kamu bertindak menyapu debu dari kedua telapak kaki suaminya dengan sebahagian mukanya.”


5. Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud: “Tiga orang yang tertolak solatnya oleh ALLAH dan tidak diangkat kebaikan mereka ke langit ialah:
i. Hamba yang lari dari tuannya sehinggalah dia kembali.
ii. Seorang isteri yang dimurkai oleh suaminya sehinggalah
dia dimaafkannya.
iii. Orang yang mabuk sehinggalah dia sedar kembali.”

6. Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud: “Jika seorang isteri berkata kepada suaminya ‘Tidak pernah aku melihat kebaikanmu sama sekali’, maka hancur leburlah pahala amal kebajikannya”.
Keterangan:
Maksud hadith ini ialah jika seorang isteri memperkecilkan usaha baik suaminya dalam memberi nafkah, melayan baik atau memberi makan, minum, pakaian, maka hilanglah segala pahala amal kebajikan si isteri.

7. Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud: “Sesiapa saja seorang isteri yang meminta cerai daripada suaminya tanpa sebab-sebab yang memerlukan, maka haramlah bau syurga keatasnya.”
Keterangan:
Hal ini biasa terjadi bagi isteri yang sudah tidak berminat lagi kepada suaminya. Kecualilah atas sebab tidak dapat menjalankan kewajipan terhadap suaminya yang dikhuatiri suaminya akan terkecewa.8. Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya ALLAH tidak melihat kepada seorang isteri yang tidak bersyukur (berterima kasih) kepada suaminya”
Keterangan:
Hal ini terjadi biasanya untuk suami yang menggunakan wang si isteri dengan keredaan isterinya, tetapi kemudiannya diungkiti.

Ada juga isteri yang tidak sedar diri diuntung, sentiasa merasakan dirinya yang melakukan pengorbanan yang besar terhadap keluarga, walhal pengorbanan dan kesusahan suami tidak pernah dihargai.


9. Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud: “Urusan pertama yang ditanyai kepada para isteri pada hari kaimat nanti ialah solatnya dan mengenai urusan suaminya (adakah dia melaksanakan tanggung jawab serta kewajipannya terhadap suaminya atau tidak)
10. Nabi Muhamad SAW bersabda yang bermaksud: “Empat perempuan yang berada di Neraka ialah:
i. Perempuan yang jahat mulutnya terhadap suaminya. Jika suaminya tiada di rumah dia tidak menjaga dirinya dan jika suaminya bersamanya dia akan memakinya.
ii. Perempuan yang memaksa suaminya memberinya apa yang suaminya tidak mampu mengadakannya.
iii. Perempuan yang tidak menjaga auratnya dari kaum lelaki dan memperlihatkan perhiasan kecantikannya (untuk menarik orang melihatnya).
iv. Perempuan yang tidak tahu tujuan hidup kecuali makan, minum, bersuka-suka dan tidur. Dia juga tidak mahu berbakti kepada ALLAH, Rasul-Nya dan suaminya jika dia bersuami.”
Keterangan:
Seorang perempuan yang bersifat dengan sifat-sifat ini akan dilaknati kecualilah dia bertaubat.11. Al Hakim bercerita bahawa seorang perempuan berkata kepada Nabi Muhamad SAW: “Sesungguhnya putera bapa saudaraku melamarku. Oleh itu berilah peringatan kepadaku apa kewajipan seorang isteri terhadap suaminya, kalau kewajipan itu sesuatu yang mampu aku jalankan, maka aku bersedia dikahwinkan.”

Maka baginda bersabda yang bermaksud:
“Kalau mengalir darah dan nanah dari kedua lubang hidung suamimu dan dia (si isteri) menjilatnya, maka itu pun belum dianggap menjalankan kewajipan terhadap suaminya. Seandainya diperbolehkan untuk manusia bersujud kepada manusia lain, tentunya aku perintahkan seorang isteri untuk sujud kepada suaminya.”

Berkatalah perempuan itu: “Demi ALLAH yang menutuskan tuan, aku tidak akan berkahwin selagi dunia ini masih ada”


12. Imam Tabrani menceritakan bahawa seorang isteri tidak dianggap menjalankan kewajipan terhadap ALLAH sehinggalah dia menjalankan kewajipan terhadap suaminya. Seandainya suaminya meminta untuk digauli sedangkan dia si isteri berada di atas belakang unta maka tidaklah dia si isteri boleh menolaknya.


13. Seorang isteri hendaklah menyedari bahawa seorang suami bagi si isteri adalah bagai ayah bagi anak. Ini adalah kerana ketaatan seorang anak kepada ayahnya adalah wajib dan begitulah jua isteri untuk suami. Seorang suami pula tidak wajib mentaati isterinya.


14. Menjadi pendorong serta penasihat kepada suami dalam segenap hal tanpa merasa kecil hati jika saranannya tidak dipersetujui.


15. Memahami perkara-perkara yang digemari dan dibenci oleh suaminya.


16. Melakukan segala perbuatan yang boleh menyenangkan hati suaminya.


17. Sentiasa menambahkan serta mendalami ilmu agama serta mengamalkannya.

18. Nabi Muhamad SAW bersabda kepada Saidatina Fatimah (anaknya) yang bermaksud:
“Ya Fatimah, apabila seorang wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotongkan misainya dan mengeratkan kukunya,  Maka ALLAH akan memberinya minum dari air syurga yang mengalir disungai-sungainya dan diringankan ALLAH baginya Sakaratul Maut dan akan didapati kuburannya menjadi sebuah taman yang indah dari taman-taman syurga”19. Sentiasa menyediakan air di sisi suami. Selama mana berbuat demikian, selama itulah akan didoakan keampunan baginya oleh para malaikat.

20. Memasak mengikut selera atau kesukaan suami.
Keterangan:
Masalah ini selalu timbul bagi Suami dan Isteri yang berasal dari negeri yang berlainan.21 Menampal (menjahit) baju atau pakaian suami yang koyak


22 Mengikut keperluan dan kemahuan suami dalam masa bergurau senda, seperti memicit, mengipas dan lain-lain.
http://www.informasi.my/22-kewajipan-isteri/ 

27 August 2011

BARBER SHOP - The existence of Allah

A man went to a barbershop to have his hair and his beard cut as always. He started to have a good conversation with the barber who attended him. They talked about so many things on
various subjects.

Suddenly, they touched the subject of God. The barber said: “Look man, I don’t believe that God exists as you say so.” “Why do you say that?”

Asked the client. Well, it’s so easy; you just have to go out in the street to realize that God does not exist. Oh, tell me, if God existed, would there be so many sick people? Would there be abandoned children? If God existed, there would be neither suffering nor pain. “I can’t think of a God who permits all of these things.” The client stopped for a moment thinking but he didn’t want to respond so as to prevent an argument.

The barber finished his job and the client went out of the shop.
Just after he left the barbershop, he saw a man in the street with a long hair and beard (it seems that it had been a long time since he had his cut and he looked so untidy). Then the client again entered the barbershop and he said to the barber: “know what? Barbers do not exist.”

“How come they don’t exist?” asked the barber. “Well I am here and I am a barber.” “No!” - the client exclaimed. “They don’t exist because if they did there would be no people with long hair and beard like that man who walks in the street.”

“Ah, barbers do exist, what happens is that people do not come to us.” “Exactly!” - Affirmed the client. “That’s the point. God does exist, what happens is people don’t go to Him and do not look for Him that’s why there’s so much pain and suffering in the world.”


SEKADAR LELAKI BIASA

♥ Dgn mengeluarkan kata2 agama , tidak semestinya aku seorang ustaz....
♥ Bersongkok berserban nya aku , tidak semestinya aku seorg yg alim......
♥ Dgn menasihati org lain , tidak pula bermaksud aku ini adalah org yg sebaik-baiknya.......
♥ Aku cuma insan biasa, yg mempunyai keinginan seperti kamu........
♥ Cuma aku berkongsi, apa yg aku pelajari n apa yg aku tahu......
♥ Dan mengingati diri sendiri n sahabat2, supaya menjadi lebih baik.........


Aku sekadar lelaki biasa....tidak ada apa-apa.....

26 August 2011

IKLAN SOLAT YANG TIADA DI MALAYSIA

Saya menjumpai klip video ini sewaktu bersiar-siar di web site Youtube. Agak menarik iklan ini kerana tidak seperti iklan-iklan yang biasa kita lihat di Malaysia yang kebanyakan iklan produk-produk dan perkhidmatan, kerana klip video ini memaparkan seorang muslimah yang sedang 'shopping' bersama rakannya dan apabila tibanya waktu msuk waktu solat, dia bergegas ke bilik solat wanita untuk menunaikan solat fardhu di awal waktu.

Di antara kita, siapa yang agak keberatan untuk terus melaksanakan solat ketika masuk waktu sewaktu bersiar-siar di kompleks membeli-bela atau sebagainya??? Rasa keberatan dan memilih untuk menangguhnya....bermuhasabalah....

Saksikannya...

PEPERANGAN INTELEK


Kali ini saya terdetik untuk membincangkan perihal 'Perang Intelektual'. Istilah ini saya temui di dalam karya Harun Yahya yang bertajuk 'Zaman Kegelapan Islam dan Ketibaan Era Kebangkitan Islam'. Cukup menarik untuk kita bincangkan perihal 'perang intelek'. Namun begitu, saya bukanlah seorang yang pakar mengutarakan/membincangkan sesuatu secara detail. Namun saya sedang 'berjinak-jinak' dengannya dan insya-Allah akan cuba untuk menghuraikannya dengan baik. 

Nabi SAW ada bersabda di dalam satu hadith, "Sesungguhnya hikmah itu milik orang-orang yang beriman. Maka sesiapa yang menjumpainya maka dia berhak ke atasnya". Daripada pembacaan saya berkaitan hadith ini, apa yang di maksudkan oleh Nabi S.A.W 'hikmah' ialah ilmu pengetahuan. Saidina Ali pernah berkata ketika beliau ditanya berkenaan ilmu dan harta. Salah satu jawapan yang beliau berikan ialah, ilmu itu menjaga tuannya sedangkan harta tuannyalah yang terpaksa menjaganya. Betapa ilmu itu tinggi darjatnya dan meninggikan darjat si empunya. 

Ilmu batil
Semalam saya ada menghuraikan sedikit berkaitan Agama batil dan dalam perenggan ini saya cuba untuk menjelaskan apa yang dimaksudkan sebagai 'ilmu batil'. Ilmu batil boleh difahami sebagai satu fahaman yang songsang, membawa kemudaratan kepada mereka yang mempelajarinya dan orang lain. Semestinya ilmu batil membawa mereka ke kancah kemusnahan intelek dan keruntuhan sahsiah. Ini kerana suatu ilmu/hikmah yang baik pasti akan membawa kemaslahatan kepada empunya dan orang lain serta mampu memperbaiki diri dan meningkatkan darjat di sisi Allah SWT. Namun ilmu batil menjauhkan manusia dari Allah dan memadamkan cahaya Iman di hati.

Mempelajari ilmu hitam, mempercayai perkara-perkara khurafat, tahyul, menganuti ideologi-ideologi sesat seperti kapitalisme, komunisme, sosialisme, darwinisme (dasar kepada komunisme-darwinisme), dan sebagainya semua itu adalah ilmu batil yang menyesatkan. Harun Yahya di dalam karyanya  'Jihad menentang agama batil'  menjelaskan bahawa semua ideologi-ideologi tersebut sebagai 'agama batil' dan melalui perspektif intelek itu merupaka ilmu batil.

Peperangan Intelek
Kebiasaannya, di dalam peperangan apa sahaja, terdapat sedikit 'mutual understanding' di antara kedua pihak yang sedang berperang. Mungkin ada tertanya-tanya 'mutual understanding' apa yang wujud ketika mana dua pihak sedang berusaha mengalahkan pihak yang lain. Mudah sahaja untuk menjelaskannya, apabila peperangan berbentuk ketenteraan (military attack)  di lancarkan oleh satu pihak, maka pihak yang kedua turut melancarkan perang ketenteraan. Maka ia dikira sebagai 'mutual understanding indirectly'. 

Maka apabila hendak berjihad, maka kita mestilah mengetahui bentuk jihad yang perlu kita lakukan. Ini berdasarkan kemampuan dan persekitarakan kita. Said Hawwa dalam karyanya iaitu 'Jundullah' mengariskan beberapa cara jihad, iaitu jihad dengan lisan, jihad dengan pendidikan dan pengajaran, jihad dengan tangan dan jiwa, jihad harta dan jihad politik (siyasah). Kemudian, Harun Yahya dalam karyanya berjudul 'Zaman Kegelapan Islam dan Ketibaan Era Kebangkitan Islam' menengaskan bahawa perlunya ada perang intelek (jihad dengan intelek).
 
Hal ini kerana para orientalis barat menyerang ummat Islam melalui lapangan ilmu sehinggakan mereka berjaya meragukan segelintir ummat Islam terhadap agama Islam. Contohnya, di antara slogan yang sering mereka laungkan bagi menyokong dasar pentadbiran ketenteraan George W. Bush ialah 'Islam tersebar mengunakan pedang'. Maka masyarakat antarabangsa akan melihat Islam sebagai agama keganasan (terorisme). Ini di tambah pula konspirasi global iaitu keruntuhan menara berkembar World Trade Center di U.S.  Selain itu, ada banyak ideologi-ideologi, fahaman-fahaman yang menyesatkan dan sengaja diwujudkan demi memastikan pemikiran ummat Islam terpesong dari ketuhanan. Mereka yang lemah intelektualnya pasti akan terpengaruh. 

Anda mungkin pernah terdengar istilah 'free thinker'. Free thinker adalah golongan ilmuan yang berfikiran sekular (pemikirang yang memisahkan agama dengan urusan kehidupan). Bagi mereka, agama adalah agama dan urusan kehidupan adalah urusan kehidupan dan tidak wajar dikaitkan dengan agama. Kebiasaannya golongan free thinker dikaitkan dengan golongan aties (tidak mempercayai agama tuhan dan menolak agama). Kumpulan free thinker ini selalunya berada di institusi-institusi pengajian tinggi seperti universiti dan sebagainya.

Selain itu, para orientalis zionis pula telah menyerang ummat Islam dengan ideologi nasionalisme. Nasionalisme beRerti suatu fahaman fanatik terhadap negara sendiri (semangat kebangsaan) sehingga mengabaikan tanggungjawap terhadap negara lain. Saya boleh sebut ianya merupakan strategi golongan orietalis zionis dalam memastikan sistem pemerintahn Khilafan tidak wujud dan tidak dihidupkan lagi. Maka apabila semangat nasionalis menebal di kalangan para pemimpin negara, ia akan menjadikan pemimpin tersebut 'tutup mata' apabila ada ummat Islam di negara lain yang dibantai. Kononnya itu urusan dalaman negara mereka seperti apa yang berlaku di Chechnya dan Palestine.

Maka dari itu, perlunya satu peperangan intelek di mana segala fahaman-fahaman dan ideologi sesat dikuburkan melalui hujah, fakta, kajian saintifik dan sebagainya. Sebagai contoh, Di awal munculnya buku 'the origin of species' yang ditulis oleh Charles Darwin, begitu ramai yang menerimanya bulat-bulat. Kononnya, alam dan segala hidupan di dalamnya melalui satu proses evolusi tanpa ada yang menciptanya. Namun, tahun berganti tahun, akhirnya teori ini dibatalkan oleh sains apabila kajian demi kajian dilakukan dan hasilnya teori itu tidak dapat disokong oleh mana-mana penemuan saintifik. Malangnya, golongan ateis yang sekian lama mencari dasar/ tapak kepada ketidak-percayaan mereka kepada Tuhan mengambil peluang ini dengan menjadikan teori evolusi yang diasaskan oleh Darwin sebagai dasar fahaman mereka iaitu komunisme-sosialisme dan materialisme. 

Bagi mereka yang jahil, pasti tidak akan menyedari akan hal ini dan boleh jadi secara tidak sedar mereka sendiri terikut-ikut dengan fahaman sesat seperti mana yang saya utarakan di atas. Hal ini boleh kita buktikan dengan melihat anak-anak muda sekarang ini. Budaya hedonisma semakin berleluasa, materialisme menjadi tumpuan anak-anak muda dan tidak kurang pula yang sudah berumur. Culture shock telah membunuh sahsiah anak-anak muda, lelaki dan wanita. Inilah dinamakan sebagai serangan saraf dan serangan ini tidak akan mereka ketemui kecuali setelah mereka mengkaji kelemahan-kelemahan ummat Islam. Mungkin kita pernah dengar, " Islam tidak boleh ditundukkan dengan mengunakan pedang, namun mereka mampu ditundukkan dengan membuang Rubbubiyyah di dalam diri mereka. 

Kesimpulan
Mungkin ada yang kurang bersetuju akan 'perang intelek' sama ada ia adalah suatu kewajipan, keterdesakan atau selainnya. Namun apa yang saya ingin tekankan di sini ialah jihad intelek adalah perlu dan tidak semua yang mampu menceburinya. Ada sesetengah dari ummat Islam yang mampu melakukannya kerana mungkin disebabkan minat mereka terhadap lapangan keilmuan. Bagi saya, Harun Yahya adalah salah seorang Mujahid Intelek selain dari Dr Zikir Naik kerana kepakarannya dalam bidang sains dan al-quran (beliau pernah berdebat dengan penulis buku sains yang digunakan di IPTA/S iaitu Dr William Cambell). Wallahu 'alam...

Pemuda Umar
26 Ogos 2011
23:1525 August 2011

SOSIALISME ADALAH AGAMA BATIL.


Bersempena bulan kemerdekaan yang kita sedang lalui, dan ianya diberkati dengan ibadah wajib yang kita sedang laksanakan iaitu Berpuasa di bulan Ramadhan, saya berminat untuk menjelaskan sedikit sebanyak ideologi sosialisme ataupun tidak salah untuk saya ungkapkan sebagai agama yang batil. Wujudkah agama batil? Satu persoalan yang akan timbul bila mana anda membaca tajuk di atas. Ya, agama batil itu wujud dan tidak mampu dinafikan lagi. Sekali baca mungkin anda merasa keliru dengan istilah agama batil kerana kebiasaannya agama dikaitakan dengan wahyu samawi dengan sudah semestinya membawa penganutnya ke jalan yang benar. Jadi, apa yang dimaksudkan dengan agama batil? Menurut Harun Yahya di dalam bukunya bertajuk 'Jihad menentang agama batil', agama batil didefinisikan sebagai suatu konsep yang menolak agama sepenuhnya dan menafikan kewujudan Allah S.W.T.

Apa itu agama batil?
Kemudian persoalan lain mungkin akan timbul di fikiran anda, agama adalah suatu kepercayaan dan ianya mempunyai sumber rujukan dan utusan yang akan menyampaikannya kepada manusia. Apakah agama batil juga mempunyainya? Ya, agama batil juga mempunyai kitab dan utusannya juga. Kita akan memahami agama batil melalui ungkapan Harun Yahya dalam buku yang sama. 

"Di dalam buku ini, apa yang kami maksudkan sebagai agama batil adalah ideologi seperti  materialisme, komunisme, Darwinisme (asas saintifik bagi ideologi tersebut) dan beberapa sistem lain yang berasaskan kepada kemungkaran. Ini adalah kerana seiring dengan peredaran masa, semua anutan ini bertukar menjadi sebuah konsep yang lengkap dengan sistem dan praktik kepercayaan yang tersendiri. Bahkan, masing-masing memiliki pemimpin idola dan sumber rujukan yang kekal menjadi pegangan para pengikutnya. Agama batil yang tersebar begitu meluas dan menarik jumlah penganut yang besar dengan berusaha menjadikan ‘agama batil’ ini mengatasi dan menentang keadilan dan agama yang hak (iaitu Islam) secara berterusan dengan menerbitkan pelbagai buku dan artikel untuk menyebarkan propaganda dan sentimen sebagai suatu sokongan terhadap agama buatan mereka."  

Daripada apa yang diungkapkan oleh Harun Yahya, bahawa agama batil adalah suatu agama yang menentang Islam dan ia adalah suatu ideologi yang berteraskan kemungkaran dan sememangnya membawa manusia ke lembah kemusnahan. Setiap ideologi yang disebutkan beliau seperti Darwinisme, kapitalisme, komunisme, materialisme dan sosialisme adalah agama batil kerana ideologi ini walaupun berteraskan kemungkaran namun ada manusia yang mempercayainya dan menganutinya lantas memperjuangkannya. Malahan ideologi-ideologi di atas turut mempunyai pemimpin idola masing-masing. Contohnya ideologi Darwinisme, individu yang mengasaskannya ialah Charles Darwin yang mengemukakan suatu teori sains yang tidak dapat dibuktikan oleh  sains yang dipanggil sebagai TEORI EVOLUSI. Teori yang diasaskan oleh beliau jauh daripada berlandaskan penemuan saitifik yang tidak mampu dibuktikan melaluinya. Ianya cuma khayalan yang diindahkan dengan lukisan-lukisan yang berkait dengannya. Walaubagaimanapun saya tidak berniat untuk membahas panjang lebar ideologi ini dan anda sendiri boleh mendalaminya menerusi karya-karya tulisan Harun Yahya.

Ideologi Sosialsme
Sebenarnya, sosialisme wujud akibat daripada penguasaan harta dan kekayaan di kalangan golongan kapitalis. Saya boleh katakan bahawa idea sosialisme muncul akibat dari rasa tidak puas hati terhadap pendokong-pendokong kapitalis. Apabila saya meneliti buku bertajuk "MANUSIA DAN ISLAM" jilid yang ketiga, di mana ketua panel penulis ialah Dr Haron Din, saya mendapati sejarah mencatatkan pada abad ke-19 atau dikenali sebagai abad penjajahan yang dikuasai oleh negara-negara seperti Inggeris, Perancis, Belanda, Portugal, Sepanyol dan Belgium golongan kapitalis telah menjadi Raja dengan mengaut segala keuntungan daripada kekayaan hasil negara-negara jajahan dan menjadikan penduduknya sebagai hamba yang dinafikan hak memiliki harta dan kebebasan. Golongan kapitalis berasa puas dan senang apabila memperhambakan bangsa dan negara yang dijajah oleh mereka asalkan kekayaan mereka tetap bertambah. 
Apabila golongan yang ditindas melihat ketidakadilan ini sehingga menafikan hak mereka untuk memiliki kekayaan dan merasai nikmat hidup di dunia serta kebebasan maka muncullah teori yang dipanggil sebagai sosialisme yang bertujuan menghapuskan hak milik persendirian golongan kapitalis dan membataskan kebebesan mereka. Menurut fahaman sosialis ini, hak milik yang banyak dan kebebasan individu (golongan kapitalis) yang tidak terbatas sedangkan kebebasan golongan bawahan dinafikan dan hanya menjadi hamba mereka akan membawa kepada kesan buruk dan kemusnahan dalam masyarakat dalam negara dan dunia.
Teori ini juga berpendapat bahawa manusia boleh memilik harta sekadar yang diperlukan sahaja dan mengikut jasa yang disumbangkan kepada masyarakat. Manakalah harta yang lain/lebihan yang ada pada individu hendaklah diserahkan kepada negara. Manakala negara dianggap sebagai perbendaharaan umum yang menjadi tempat berkumpulnya harta benda dan kejayaan. (Manusia dan Islam; Konsep Sosialisme terhadap hak milik dan harta benda)
Sebenarnya, ideologi sosialisme lahir dariapada ideologi komunisme dan orang yang paling giat mengerakkanya ialah Karl Marx pengarang buku Das Kapital. Golongan sosialisme telah berpecah dua golongan iaitu yang pertama ialah Marxis Leninis yang pendapatnya dianuti di negara Russia dan kemudiannya di negara China. Manakala golongan yang kedua ialah golongan sosialis demokratik dan inilah yang dianuti oleh Parti Buruh di Britain. Karl Marx merupaka seorang bangsa Jerman  dari keturunan Yahudi dan dilahirkan pada tahun 1818. Namun beliau terpaksa meninggalkan Jerman kerana bukunya mengenai sosialisme dan berhijrah ke Adies dan di sanalah dia bertemu dengan kumpulan buruh dan menyebarkan fahaman sosialisnya. Dia kemudian bertemu dan bersahabat baik dengan Friedrich Engels. Di Parislah mereka berusaha untuk mempraktikkan ideologi yang mereka asaskan. Saya petik daripada buku tulisan Harun Yahya yang menjelaskan hubungan baik Karl Marx dan Friedrich Engels serta dasar kepada ideologi sosialisme-komunisme yang mereka asaskan.

Para penyokong terkemuka materialis dan ahli falsafah ateis yang berjuang untuk menyebarkannya ke seluruh dunia, seperti yang dinyatakan oleh Johnson, menganut teori evolusi Darwin hanya kerana ia menyediakan sebuah asas yang didakwa saintifik untuk ideologi mereka. Hal ini telah diperhatikan sejak teori evolusi pertama kali dikumandangkan. Karl Marx, pengasas materialisme dialektik yang memusuhi agama sering menekankan nilai kepentingan teori ini terhadap ideologinya. Dalam sepucuk surat yang ditulis Marx untuk sahabat karibnya Engels, beliau menjelaskan pendapatnya mengenai Darwinisme:

... ini adalah buku yang mengandungi asas di dalam sejarah semulajadi untuk pandangan kita.

Dan selepas membaca buku Darwin, The Origin of Species, Friedrich Engels mengulas:

Teori kita adalah teori evolusi, bukanlah sebuah dogma yang dihafal dan diulang secara mekanikal.

Seorang profesor botani berbangsa Amerika, Conway Zirkle menerangkan mengapa para pengasas komunisme, Marx dan Engels begitu taksub mengagungkan Darwinisme:

Marx dan Engels dengan segera menerima evolusi setelah Darwin menerbitkan The Origin of Species. Evolusi sudah pasti merupakan apa yang amat diperlukan untuk menerangkan bagaimana kewujudan manusia tanpa campurtangan sebarang kuasa ghaib, dan hasilnya ia dapat digunakan untuk menyokong asas falsafah materialistik mereka. Sebagai tambahan, tafsiran Darwin mengenai evolusi bahawa evolusi adalah terhasil melalui tindakan piihan semulajadi memberi mereka sebuah hipotesis lain berbanding penjelasan yang lazimnya bersifat tauhid, mengenai fakta yang terlihat bahawa seluruh bentuk hidupan beradaptasi kepada persekitaran mereka. Sebenarnya, pilihan wajar memudahkan usaha mengugurkan ketauhidan sepenuhnya dan kemuncaknya, para saintis dapat menerangkan dunia organik di dalam istilah materialistik.

Apa yang jelas dari kenyataan di atas, punca utama mengapa Marx dan Engels memberi sokongan terhadap Darwin ialah rasa kebencian mereka terhadap agama. Ini adalah sebab mengapa mereka berpegang teguh ke atas mekanisme yang tidak memiliki sebarang nilai saintifik dan yang pada asasnya adalah merupakan khayalan imaginasi. Sesungguhnya, Friedrich Engels menjelaskan di dalam bukunya mengenai kepentingan teori evolusi:

Dia [Darwin] meranapkan konsep metafizikal dengan buktinya bahawa dunia organik hari ini, tumbuhan, haiwan dan termasuk manusia adalah hasil sebuah proses evolusi yang berlangsung sepanjang berjuta-juta tahun.

Apa yang jelas, Engels juga melakukan kesilapan dengan menganggap bahawa teori evolusi memberi sebuah penjelasan tentang kewujudan berjuta-juta jenis organisma hidupan di muka bumi. Engels bukanlah seorang yang hanya mempercayai bahawa teori Darwin merupakan sebuah fakta yang sahih tetapi juga Joseph Stalin, pemimpin komunis paling kejam dalam sejarah, juga turut menekankan kepentingan teori evolusi ini di dalam autobiografinya:

Untuk membersihkan minda penuntut seminar kita mengenai mitos bahawa bumi diciptakan dalam enam hari, kita harus berkenalan dengan asal usul geologi dan usia bumi, dan mampu membuktikannya dengan agumen; kita harus membiasakan diri kita dengan pengajaran Darwin. 

Setelah kita mengetahui asal usul fahaman sosialis dan secara langsung mengetahui fahaman komunisme kerana pengasasnya dari orang yang sama, kita dapat mengenal pasti punca dan tujuan ideologi sebegini diasaskan. Daripada petikan dari tulisan Harun Yahya di dalam bukunya bertajuk 'Jihad menentang agama batil', sebab utama munculnya ideologi ini adalah kerana tidak mempercayai adanya Tuhan dan menolak kepercayaan berbasarkan Tauhid. Ini menunjukkan bahawa fahaman-fahaman sebegini merupakan suatu agama juga namun ianya adalah agama yang batil dan menyesatkan.

Sebagai penutup, saya akan menenjelas serba-serbi kandungan ideologi sosialisme ini yang saya rujuk dalam buku Manusia dan Islam;

1. Orang sosialis tidak memikirkan soal akhirat dan bagi mereka apa yang penting ialah menjaga harta mereka supaya tidak sampai ke tangan golongan yang menindas (golongan kapitalis) yang akan mendatangkan kemudaratan kepada majoriti.
2. Semangat mereka terhadap nasionalisme amat tinggi kerana bagi mereka, undang-undang yang berkuasa untuk mengawal tindak-tanduk manusia ialah datangnya daripada undang-undang negara. Mereka juga menjadikan negara sebagai simbolik mereka.
3. Golongan sosialis tidak memikirkan soal pengabdian kepada Allah SWT kerana bagi mereka dunia adalah penting dan perlu mereka menjaganya daripada dirampas oleh golongan penjajah dan penindas. 
4. Sosialime membataskan pemilikan harta perseorangan sampai kepada penghapusan hak milik sama sekali bergantung kepada jasa mereka kepada masyarakat dan negara. 
5. Golongan sosialis tidak menghiraukan soal riba dan turut terjebak dengannya.

Wallahu 'alam...

Pemuda Umar
25 ogos 2011
22:29Program pengajian berkaitan 'kekeluargaan' wajar diwujudkan di IPTA/S?


Kali ini saya cuba untuk memberi pandangan berkaitan tajuk di atas. Namun, saya yakin sudah ada IPTA/S atau mana-mana institusi pengajian telah menawarkan program pengajian tersebut. Walaubagaimanapun, terdetik di hati saya untuk mengutarakan pandangan kewajaran program seperti ini ditawarkan. 

Keluarga Muslim
Imam Hassan Al Banna sudah mengariskan 6 matlamat jihad bagi sesebuah gerakan Islam seperti Ikhwanul Muslimin (diasaskan sendiri oleh beliau). Matlamat yang kedua selepas  pembentukan individu muslim (matlamat pertama) ialah pembentukan keluarga muslim. Apa yang dimaksud oleh beliau dalam membentuk keluarga muslim ialah sebuah keluarga yang patut kepada perintah Allah S.W.T, mengikuti sunnah Rasulullah S.A.W, menyeru manusia kepada kebaikan dan menegah manusia dari kemungkaran serta senantiasa mahu berkorban di jalan-NYA. Sebuah keluarga muslim yang berjaya dibentuk pasti akan menyumbang kepada pembentukan masyarakat muslim (iaitu matlamat ketiga). Kegagalan daripada pembentukan sebuah keluarga muslim pula pasti akan mewujudkan masyarakat yang ingkar terhadap perintah dan larangan Allah S.W.T. Oleh itu, pembentukan sebuah keluarga muslim amatlah penting bagi sesebuah negara. 

Ramai yang tidak melihat bahawa faktor kekeluargaan memainkan fungsi yang besar dalam melahirkan individu yang soleh/solehah. Sebuah keluarga yang dibentuk bertapakkan 'takwa' insya-allah akan melahirkan zuriat yang baik, soleh serta berakhlak baik. Apabila perkahwinan yang dijalinkan hanya bertujuankan nafsu mungkin akan menyebabkan masalah kepada zuriat dan rumah-tangga. 

Masalah keluarga
Saya bukanlah seorang yang berpengalaman dalam bidang kekeluargaan kerana saya sendiri belum berkahwin dan belum lagi mengetahui secara mendalam bidang ini, namun Allah S.W.T telah memberi mata untuk melihat segala kejadian-kejadian yang berlaku di sekitar sama ada kejadian yang baik atau buruk. Tidak salah saya katakan bahawa konflik di dalam sesebuah keluarga banyak mengundang kepada penceraian. Mari kita lihat statistik penceraian di Malaysia bagi tahun 2007, 2008 dan 2009. 

Bagi tahun 2007, menurut JAKIM kes penceraian yang direkodkan ialah sebanyak 20,529 kes, manakala pada tahun 2008 iaitu sebanyak 20, 289 kes dan pada tahun 2009 pula ialah sebanyak 27, 116 kes. (myMetro Online). 

Walaupun kadar kes penceraian pada tahun 2008 rendah berbanding tahun sebelumnya, tetapi kes yang direkodkan pada tahun 2009 jauh meningkat sehingga 7000 kes. Agak meruncingkan apabila melihat statistik di atas. Saya tidak berminat untuk mengulas lebih dalam punca-punca yang membawa kepada kes penceraian yang semakin meningkat itu.

Program pengajian kekeluarga tidak mempunyai peluang pekerjaan
Agak sedikit mencuit hati apabila ada segelintir pengguna FB yang melihat program ini hanya untuk mereka yang mahu berkahwin dan susah untuk mendapatkan peluang pekerjaan. Ini mengambarkan betapa ceteknya pandangan mereka terhadap bidang kekeluargaan ini. Mungkin mereka melihat ianya sebagai kerja-kerja mengurus anak, memasak utk suami dan keluarga, menguruskan rumah dsb. Tidakkah anda melihat betapa luasnya bidang kekeluargaan ini. Sebagai contoh, bidang kekeluargaan boleh meliputi undang-undang sama ada daripada perspektif syariah ataupun civil, pengurusan kewangan, pendidikan anak-anak, family health and medicine, akhlak, perkhidmatan kauseling/consultancy dsb. Apabila kita menilai dari sudut marketing, saya setuju kalau bidang ini kurang di pasaran namun perlu berani untuk mencipta pasarannya. 

Walaupun tidak ada fakta menunjukkan penawaran bidang ini dapat menyelesaikan 80-99% masalah kekeluargaan termasuk membasmi kes penceraian, namun saya yakin ia mampu mengurangkan konflik kekeluargaan yang membawa kepada penceraian sekaligus mampu menyelesaikan perkara-perkara menjadi pertikaian dalam sesebuah keluarga. Sebagai contoh, mereka yang graduated  daripada jurusan pengajian kekeluargaan boleh menyediakan family counselling  servis kepada mana-mana keluarga yang memerlukan yang berkaitan dengan family-dispute resolution, family fanancial management, pendidikan anak-anak secara berkesan dsb. Sebenarnya kalau kita mengkajinya secara mendalam kita akan melihat bahawa bidang ini bukan sahaja dapat membantu dalam pembentukan sebuah keluarga muslim yang baik, tetapi buat mereka yang menceburi bidang ini, pasti peluang pekerjaan terbentang luas di dalamnya. Cuma kita yang perlu mencari inisiatifnya.  

Institusi pendidikan di luar negara sudah memulakannya
Di laman sosial Facebook, saya ada mengutarakan beberapa contoh institusi pendidikan di luar negara yang sudah mewujudkan program pengajian berteraskan kekeluargaan. Saya petik semula apa yang telah saya utarakan,

"Bidang kekeluarga bukan satu bidang yang kecil. Nmun ramai yang melihatnya sedemikian rupa. Saya boleh katakan bidang kekeluargaan merangkumi undang2 kekeluargaan (syariah / civil), kesihatan, kewangan, ethic / akhlak, dispute resolution dsb...
 

Saya bagi contoh, di Monash University sudah mewujudkan Diploma in Family medicine, manakala di Australia  pula terdapat satu institute iaitu Australian Institute of Social Relation telah menwujudkan satu lagi bidang pengajiannya yg bagi saya penting dan relevan juga apabila melihat keadaaan skrg ini. Bidang yang di tawarkan oleh institute yang saya maksudkan tadi ialah Diploma of Family Dispute Resolution.

Selain itu, di german pula, Dublin Business school telah menwujudkan bidang yang berkaitan kekeluargaan juga iaitu Diploma in Family Law. Ada juga program yang ditawarkan pelik bunyinya namun agak relevan juga di Malaysia sebab memang ada orang asli kan? Universiti of Manitoba ada menawarkan program diploma kanak-kanak orang asli dan perkhidmatan keluarga.

American university in cairo pun ada menyediakan program diploma in family counselling jelas menunjukkan bidang kekeluargaan bukanlah suatu skop yang kecil. Saya bagi contoh yang terakhir, Independent College Dublin juga ada menyediakan program Diploma in Family History-Geneology.

Bagi saya, keluarga yg berjaya akan membantu dalam pembentukan sebuah negara idaman"  


Kesimpulan
Apa yang dapat saya simpulkan di sini ialah penekanan terhadap pendidikan berteraskan kekeluargaan. Saya  menyokong penuh sekiranya ada mana-mana institusi pendidikan yang bersedia menawarkan program berbentuk pendidikan kekeluargaan kerana seperti mana yang saya utarakan di atas, sesebuah keluarga yang baik akan membantu kepada pembentukan sebuah masyarakat yang baik dan sebuah masyarakat yang baik akan membentuk sebuah negara yang baik. Dan saya melihat institusi pendidikan sebagai medium untuk memperkasakannya. Namun saya jauh lebih menyokong sekiranya program kekeluargaan yang ditawarkan berpandukan Islam.


pemuda umar
25 Ogos 2011
15:32


LELAKI ACUAN AL-QURANLelaki Acuan Al-Quran Ialah
Seorang Lelaki Yang Beriman
Yang Hatinya Disaluti Rasa Taqwa Kepada Allah SWT
Yang Sentiasa Haus Dengan Ilmu
Yang Sentiasa Dahaga Dengan Pahala
Yang Solatnya Adalah Maruah Dirinya
Yang Tidak Pernah Takut Berkata Benar
Yang Tidak Pernah Gentar Untuk Melawan Nafsu


Lelaki Acuan Al-Quran Ialah
Lelaki Yang Menjaga Tuturkatanya
Yang Tidak Bermegah Dengan Ilmu Yang Dimilikinya
Yang Tidak Bermegah Dengan Harta Dunia Yang Dicarinya
Yang Sentiasa Berbuat Kebaikan Kerana Sifatnya
Yang Pelindung Yang Mempunyai
Ramai Kawan Dan Tidak Mempunyai Musuh Yang
Bersifat Jembalang


Lelaki Acuan Al-Quran Ialah
Lelaki Yang Menghormati Ibubapanya
Yang SentiasaBerbakti Kepada Kedua Orang Tua Dan Keluarga
Yang Bakal Menjaga Keharmonian Rumahtangga
Yang Akan Mendidik Anak-Anak Dan Isteri Mendalami Agama Islam
Yang Mengamalkan Hidup Penuh Kesederhanaan Kerana
Dunia Baginya Adalah Rumah Sementara Menunggu Akhirat


Lelaki Acuan Al-Quran Sentiasa Bersedia Untuk Agamanya
Yang Hidup Di Bawah Naungan Al-Quran Dan
Mencontohi Sifat Rasulullah SAW
Yang Boleh Diajak Berbincang Dan berbicara
Yang Sujudnya Penuh Kesyukuran Dengan Rahmat
Allah Ke Atasnya


Lelaki Acuan Al-Quran Tidak Pernah Membazirkan Masa
Yang Matanya Kepenatan Kerana Kuat Membaca
Yang Suaranya Lesu Kerana Penat Mengaji Dan Berzikir
Yang Tidurnya Lena Dengan Cahaya Keimanan
Yang Bangun Subuhnya Penuh Dengan Kecerdasan
Kerana Sehari Lagi Usianya Bertambah Penuh Kematangan


Lelaki Acuan Al-Quran Sentiasa Mengingati Mati
Yang baginya Hidup Di Dunia Adalah Ladang Akhirat
Yang Mana Buah Kehidupan Itu Perlu Dibajai Dan Dijaga
Meneruskan Perjuangan Islam Sebelum Hari Kemudian


Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Lelaki Yang Tidak
Mudah Terpesona Dengan Buaian Dunia
Kerana Dia Mengimpikan Syurga
Di Situlah Rumah Impiannya
Bersama Wanita Acuan Al-Quran.


~credit to ibn bakr~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow my page

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls