SHOUT HERE

13 December 2010

Shift Your Paradigm

Ubah paradigma kita!

Ubah persepsi kita!

Ubah segala yang negatif menjadi positif!

"Sesuatu yang negatif jika dipandang negatif maka ia akan menghasilkan sesuatu penolakan. Tetapi jika yang negatif jika dipandang positif akan menghasilkan penarikan."

Sebagai contoh, bagaimana As Syahid Imam Hassan Al Banna boleh saja berdak'wah di kelab-kelab malam. Kalau orang yang biasa-biasa, mana berani pergi ke kelab-kelab malam. Dahlah tempat tu penuh dengan segala macam maksiat. Silap2 dia sendiri yang terjebak. Sesetengah orang tidak mahu mengunjungi tempat-tempat maksiat. Memikirkan bahawa tempat itu tidak sesuat buat dirinya.

Namun, apa yang pernah ditunjukkan oleh Hassan Al Banna merupakan satu bentuk pemikiran yang terkehadapan dan berani. Bagaimana? Dengan mengubah pemikiran yang negatif kepada yang positif dan menjadikan yang negatif itu sesuatu yang bersifat positif.

Ramai orang suka mengajak orang-orang yang ada fikrah islam ini supaya ikut usrah. Tetapi sedikit orang yang mengajak mereka2 yang kosong/cetek fikrah islamnya ikut usrah. Alasannya, mereka ini tidak berminat dengan aktiviti2 bercorak islam. Tapi persoalannya, "bagaimanakah kamu menyentuh hatinya?"

Ada sesetengah orang melihat orang lain yang nakal2 ini sebagai liabiliti, tetapi sedikit dari kita yang melihat ia sebagai peluang untuk berda'wah? Ada pula orang asyik memikirkan berda'wah di masjid2 tetapi sedikit dari mereka yang mahu berda'wah diluar masjid. Yang perlu dilihat ialah mereka yang tak mahu pergi ke masjid/surau, malas mendalami ilmu agama, jahil dalam bab hukum, kehidupan yang bebas melampau.

Ada pula kita orang yang membahaskan perihal nak buat 8 rakaat atau 20 rakaat solat taraweh. Berbahas-bahas sampai naik angin. Menjadi teruk apabila perkara itu dipanjang2kn sampai terjadi permusuhan, bermuka masam, tdk bertegur sapa, ghibah sana-ghibah sni. Tapi mereka lupa untuk bercakap soal khusyuk dalam solat. Berapa banyak imam yang mengimami solat taraweh ibarat berlumba-lumpa nak cepat habis. Kesian dengan ma'mun terkejar2 dibuatnya. Begitu juga dengan mereka2 yang malas datang ke masjid untuk menunaikan solat taraweh. Mengapa tidak dibahaskan masalah itu?

Mari kita lihat cara Rasulullah SAW pula. Ada seorang tua berbangsa yahudi asyik meminta sedekah ditengah2 pasar. Orang tua ini selalu menghina Islam dan Rasulullah. Dia amat berani mempersendakan Rasulullah di khalayak ramai. Namun, orang tua ini seorang yang buta. Ada seorang lelaki yang kasihan melihat nasib orang yahudi ini. Walaupun org tua itu selalu sahaja memburuk2kn Islam dan Rasulullah, tetap sahaja dia ingin menolongnya. Lalu, ditolongnya orang tua yang buta itu dengan memberinya makan hampir setiap hari. Hal itu berlaku sehingga lelaki yang memberi makan kepada si tua itu dipanggil Allah SWT. Apabila Saidina Abu Bakar menjadi khalifah, maka berita mengenai lelaki memberi makan kpd si tua yahudi itu pun smpai ke telinganya. Lalu Abu Bakar meneruskan amal baik lelaki itu dengan mengantikan tempatnya memberi makan kepada orang tua tersebut.

Apabila Abu Bakar menyuapkan makanan ke mulut orang tua itu, maka orang tua itu menjadi kehairanan kerana cara suapan Abu Bakar tidak sama dgn suapan lelaki yang memberinya makan sebelum ini. Cara lelaki yg sebelum ini lebih lembut berbanding Abu Bakar, lalu orang tua itu bertanya kepada Abu Bakar. "Siapa Kamu?" Abu Bakar menjawap, "Sayalah Abu Bakar".

Kemudian orang itu menjadi terkejut lalu bertanya, "kemanakah lelaki yang sering memberi makan kepadaku sebelum ini?" Lalu Abu Bakar menjelaskan kepada orang tua itu bahawa yang memberi makan kpdnya sebelum ini ialah Rasulullah SAW dan dia telahpun wafat. Orang tua itu menjadi hiba, menyesal dan sedih mengenangkan kebaikan Rasulullah SAW terhadapnya dan keburukannya terhadap Baginda. Lalu, orang itupun mengucapkan syahadah dihadapan Abu Bakar dan menjadilah dia orang Islam.

Maka pengajaran daripada kisah diatas bhwasanya, suatu keadaan yang negatif bilamana disambut dengan cara yang positif akan menghasilkan natijah yang baik. Hatta hal itu mengambil masa yang bgtu pnjg tetapi kebaikan dan hasil yang baik ttp akn muncul. Pertolongan Allah sentiasa mengiringi hamba2NYA yang istiqamah dan ikhlas dalam berjuang.

Ikhlas beerti kosong dari sgla sesuatu yang bersifat sementara. Ikhlas yg sbnr hny utk Allah.
Maka, marilah kita ubah paradigma kita! Jangan kotorkan da'wah yang suci ini dengan sikap buruk kita!!!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow my page

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls