SHOUT HERE

11 March 2010

ISLAM..dulu, kini dan sepanjang zaman

"Aku rela Allah sebagai Tuhanku, dan dengan Islam sebagai agamaku, dan dengan Muhammad sebagai Nabi dan Rasulku"


Adakah kita telah menghayati sepenuhnya Kenyataan di atas?
Penulis bukanlah seorang ustaz yang banyak pengetahuan mengenai agama, dan penulis bukan juga seorang yang mahir dalam soal agama. Namun, di hati penulis terdetik secebis kesedaran akan pentingnya kita menghayati makna Islam itu sendiri. Penulis merasa dukacita melihat kebejatan yang dialami oleh saudara seagama kita. Sehingga mereka lupa dan leka dari tujuan hidup sebenar di muka bumi ini. Sesungguhnya, penulis menasihati diri yang lemah ini serta para pembaca yang budiman bahawasanya "dunia ini hanya sementara".

Sejak dari awal lahirnya Islam sehinggalah masa kini, Islam tidak lekang dari penentangan serta ancaman yang sangat hebat dari musuh-musuh Islam. Bukan sahaja musuh dari luar bahkan musuh dari dalam turut dihadapi oleh mereka-mereka yang benar-benar menghayati ajaran Islam. Sungguhnya,tidak ganjil Islam menghadapi cabaran dan penentangan yang bertubi-tubi. Tetapi yang ganjilnya ialah bila-mana terdapat individu/kelompok yang mengaku beriman kepada Allah dan Rasul-NYA turut menafikan/menentang ajaran yang dibawa oleh Islam. Walaupun penentangan hanya sebahagian dari aspek dalam Islam tetapi, ini menunjukkan bahawa mereka tidak memahami/menghayati ajaran Islam sepenuhnya. Bukankah ciri Islam itu ialah syumul. Yang lebih memilukan dan mengecewakan ialah apabila terdapat individu yang sanggup bekerjasama dengan musuh luar laknatullah. Itulah ujian yang pahit dihadapi oleh gerakan Islam dan para mujahidin-mujahidah di seluruh dunia pada waktu ini. Ummat Islam dikepung dari segenab penjuru oleh musuh. Hak ummat Islam dicabul dan dirampas, wanita-wanita menjadi mangsa nafsu mereka, anak-anak kecil yang belum tahu erti kehidupan dibunuh sesuka hati. Hanya kepada Allah tempat ummat Islam mengadu...

Terdapat di kalangan ummat Islam yang bertanya, "mengapa terdapat dikalangan ummat Islam yang aktif di medan politik lebih daripada medan ibadah?" Mereka yang bertanya soalan sedemikian rupa merasa ragu dengan kebangkitan harakah Islamiyyah yang menyeluruh. Mereka berpendapat bahawa gerakan ini tiada hubungannya dengan pengertian Islam. Penulis bertanya kembali, "adakah mereka memahami ciri Islam yang syumul?"

Ketahuilah Islam tidak pernah membezakan orang yang beribadah di masjid sambil mengeluarkan air mata yang khusyuk dan tawadhu' kepada Allah dengan mereka yang mengalirkan dakwat penanya yang menulis kerana Islam, dan juga peluh dan darah yang meleleh dari badan para Mujahidin dan Mujahidah di medah peperangan kerena menegakkan kalimah Toyyibah.

Al Imam Abdullah bin Al Mubarak pernah menulis kepada para sahabatnya yang sering beriktikaf di masjid dan meninggalkan tugas berjihad di medan peperangan. Beliau menulis;

"Wahai sahabat yang sedang beribadah di tanah suci, kalau saudara melihat kami, saudara akan tahu bahawa saudara hanya bermain dengan ibadah, siapa yang pipinya berlumuran air mata, maka leher kami berlumuran darah. Kalau kudamu penat di dalam kebatilan, maka kuda kami akan penat di medan peperangan"

Jangan wahai saudara-saudaraku engkau membiarkan dirimu ditipu oleh musuh-musuh Islam. Sesungguhnya mereka, yakni musuh-musuh kita selalu memomokkan ummat islam akan keganasan, terorisme dan fenomena jihad. Sehinggakan ada sebahagian dari kita yang mengatakan jihad itu tidak perlu. Sungguh! mereka telah berjaya.

Sesungguhnya membezakan golongan yang beriktikaf di masjid dan golongan yang berjuang menegakkan masyarakat dan negara Islam dengan mengatakan bahawa yang pertama sebagai pendakwah yang menghayati Islam dan golongan yang kedua pula dilabel sebagai orang politik yang berjuang untuk duniawi, adalah perbezaan yang dibuat sendiri oleh musuh Islam bertujuan mengelirukan dan mengalihkan perhatian ummat Islam daripada berjihad menentang kezaliman dengan menggunakan wasilah politik. Sesiapa yang mengataakan bahawa politik itu bukan sebahagia dari Islam, maka dia telah menganuti fahaman sekular. Berhati-hatilah.

Tidakkah para Rasul merupakan ahli ibadah yang sangat tekun. Di samping itu, berjuang menentang thaghut yang menjadi pemerintah di zaman mereka. Tidakkah Saidina Abu Bakr yang menangis kerana taqwanya itulah yang melancarkan serangan hebat menentang orang murtad yang menentang negara Islam. Oleh yang demikian, jangan sesekali kita memandang remeh soal memahami Islam. Adalah suatu kewajipan bagi kita untuk memahami Islam di zaman awalnya dan zaman kini.

"Perubahan itu tercetus bermula dari kesedaran dan kefahaman kemudian disertai dengan tindakan. "

rujukan: risalah Islam sebagai Ad-Deen, modul MIG, 2010.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow my page

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls